Paaseieren zoeken

Paaseieren zoeken 2016

Eerste paasdag konden de kinderen en kleinkinderen van leden van de buurtvereniging weer paaseieren zoeken. Ook dit jaar had de organisatie gekozen voor de locatie rondom de Brede School St. Martinus. In grote getale stonden ouders, opa’s en oma’s om kwart over twaalf al klaar om naar de (klein) kinderen te kijken of om mee te helpen zoeken.

Na een kort welkomstwoord werd er achter de twee paashazen aan een rondje om de school gelopen.

 

Terug op het schoolplein werd het startsein gegeven om de bijna 70 eieren op het speelterrein naast de school te gaan zoeken. De allerkleinsten werden geassisteerd door papa’s, mama’s, opa’s, oma’s of door één van de twee paashazen. Ondertussen kon men zich op het schoolplein tegoed doen aan een kopje koffie of thee met een chocolade verassing en voor de kinderen limonade en chocolade paaseieren. Aansluitend werd er nog een groepsfoto van de kinderen met de paashazen gemaakt. Alle foto’s vind u bij FOTO’S op deze website. Daar kunt u nog even nagenieten van het gezellige paaseieren zoeken.

De fotograaf, de paashazen ( Sanne en Manon) , de organisatie, de weergoden en alle aanwezigen hebben er samen voor gezorgd dat het weer een gezellig zoekfestijn was.

 

Hoe kan de paashaas het voor elkaar krijgen om gekleurde eieren te leggen?

De paashaas

De paashaas is een verzonnen kinderritueel. Eén van deze verhalen vertelt hoe een klein meisje een gewond vogeltje vond. Ze bad tot Ostara om hulp. De godin kwam toegesneld. Ze zag dat het vogeltje er heel slecht aan toe was en veranderde het in een haas. Aan het meisje vertelde ze dat de haas voortaan één keer per jaar terug zou komen om gekleurde eieren te leggen.

De paashaas schonk oorspronkelijk slechts de eieren aan kinderen die zich goed hadden gedragen. Mogelijk is het gebruik van de paashaas door Duitse migranten naar Nederland gebracht, zoals ook de kerstboom door Duitsers in Nederland is geïntroduceerd. In Duitsland wordt de paashaas namelijk al in 1682 genoemd, die het voor elkaar kreeg om gekleurde eieren te leggen.

De Germaanse vruchtbaarheidsgodin Eastra, vertoonde zich op aarde vaak in de vorm van een haas. Met name als de ‘gekke’ maartse haas in het paarseizoen aan het begin van de lente. Het christelijke Pasen was haar lentefeest.

 

De eieren

Maar als de godin niet kan verklaren waarom we eieren (al dan niet gelegd door een paashaas) eten, zijn er dan nog andere mogelijke verklaringen? Jawel. Het ei wordt traditioneel beschouwd als een symbool van wedergeboorte. Niet alleen hier in het westen, maar ook verder weg. Wist u bijvoorbeeld dat de Perzen het nieuwe jaar inluiden met geverfde eieren? Zo’n symbool van wedergeboorte met Pasen een plekje geven op tafel is zo gek nog niet. Pasen draait immers ook om wedergeboren worden. Het ei als een symbool van wedergeboorte kan dan ook uit tal van bronnen afkomstig zijn. En wellicht werd de paashaas er later bij bedacht en was dus niet de paashaas, maar het ei er het eerst.

 

Zouden we er ooit nog achterkomen waar de paashaas en zijn eieren precies vandaan komen?

 

Dus blijft de paashaas vooralsnog een mysterie.

 

"De Kom"

Oud-Zevenaar

 

Op deze website krijgt u een beeld van wie we zijn en wat we doen. Wij wensen u veel plezier bij het bekijken van de site, maar de beste manier om kennis te maken met de buurtvereniging is zelf meedoen. Dus lid worden en mee doen aan de activiteiten. Graag tot ziens!

Adres

Buurtvereniging 'De Kom'

Martinusweg 13

6905 AR Oud-Zevenaar

 

U kunt ons op meerdere manieren bereiken. Kijk hiervoor bij CONTACT

 

Buurtvereniging De Kom werkt aan saamhorigheid binnen de samenleving.

Ons idee is de betrokkenheid bij de buurtbewoners te stimuleren. Wij nemen initiatieven om dit te optimaliseren.

Daarom organiseren wij activiteiten voor jong en oud

 

© 2013 - De Kom - Wepdiezainer -.

"Like" Buurtvereniging 'De Kom' op

Facebook en volg ons op Twitter: